Blog: 5 tips om Facebook in te zetten bij het solliciteren.

Mijn naam is Mickèy Vera, ik ben werkzaam als Business Consultant bij FinTree en CareerTree.
Elke maand houden wij een blog bij over zaken waarvan wij denken - en in de praktijk merken - dat nogal wat kandidaten hier tegenaan lopen.
In deze blog krijg je tips en tricks over uiteenlopende zaken.

Deze keer behandel ik Facebook en solliciteren.
Heb je zelf een suggestie voor een onderwerp? Of wil je ergens advies over? Mail me, dan zoek ik het voor je uit in een blog! 

 

 

Facebook

Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn allemaal platforms waar de meeste van ons wel een profiel heeft. Ik ook, en ik vind het heerlijk om in een andermans leven mee te kijken, mijn belevenissen te delen en leuke foto’s (ja ook van mijn kind en hond) via social media het wereld wijde web op te gooien.
Moeten wij dit nu dan niet doen? Nee integendeel vooral doen maar ben je opzoek naar een baan zou ik toch oppassen met wat je op Facebook of welk ander medium zet.

Facebook is geen zakelijk platform en dat moeten we, naar mijn mening, vooral zo houden. Zoals eerder gezegd deel ik hier ook de foto’s van mijn kind en staan er foto’s op van leuke feestjes, vrienden etc..

En toch kan Facebook je zakelijk leven flink in de war schoppen. Er zijn al heel wat mensen ontslagen omdat ze te veel op Facebook actief zijn tijdens werktijd, maar ook omdat ze zich negatief hebben uitgelaten over de werksfeer of werkgever op Facebook.
Zo kan het zomaar zijn dat je niet uitgenodigd word voor een sollicitatiegesprek door wat je op Facebook plaatst of hoe je overkomt.

Als wij een sollicitatie binnen krijgen screenen wij naast LinkedIn ook wel eens de Facebook profielen van onze kandidaten. Zo krijgen wij snel een eerste indruk.

1. Zorg voor een goed profiel

Het begint allemaal met uw Facebook-profiel. Wij maar ook werkgevers googelen tegenwoordig regelmatig kandidaten die ze willen uitnodigen. Is je profiel onprofessioneel? Dan belandt je sollicitatie hoogstwaarschijnlijk op de stapel van afvallers. Wees vooral jezelf, maar houd er rekening mee dat je profiel kan worden gecheckt. Verscherp jouw privacy instellingen als je aan het solliciteren bent. Stel in dat alleen vrienden jouw profiel kunnen bekijken. Dan zien werkgevers alleen je profielfoto en geen andere (vakantie)foto’s en privéberichten.

Let op:
Alles wat je in openbare groepen deelt is wel te zien voor iedereen.
Meng je dus niet in discussies over politiek etc. Voorkom het uiten van een te sterke mening. Zorg ervoor dat je neutraal overkomt. 

 

2. Zorg voor een goede profiel foto

Zorg voor een goede profielfoto
Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat je Facebook-foto bijna net zo veel invloed heeft op je kans op een sollicitatiegesprek als de foto die je bij je cv voegt.
De onderzoekers gebruikten vier foto's die verschilden qua aantrekkelijkheid en persoonlijkheidskenmerken. Om zeker te zijn dat het écht niet om de brief ging, werden de namen willekeurig aan een brief gekoppeld.

Wat bleek? "De meest gunstige profielfoto kreeg ongeveer 21 procent meer positieve reacties binnen dan de minst gunstige"

Hoe maak je dan een geschikte profielfoto?

  • Wees jezelf, maar dan wel op de beste manier
  • Een selfie is niet geschikt: onbewust vinden mensen je dan te dichtbij komen
  • Kijk in de camera
  • Zorg dat je alleen op de foto staat
  • Met grote pupillen kom je beter over

3. Satusupdate

Facebook is ook erg handig om aan je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Wie weet kan je netwerk je verder helpen.

Laat via een statusupdate weten dat je werk zoekt. En ook wat voor functie en voor hoeveel uur.

Als je instelt dat ‘vrienden van vrienden’ ook uw updates mogen bekijken, bereikt je al snel 10.000 mensen. Want als je zelf 100 Facebook-vrienden hebt en zij elk ook 100 vrienden, heb je al snel een enorm bereik.


4. Wees selectief met vrienden

Ben je weer aan het werk? Nodig jouw collega’s of manager niet te snel uit voor Facebook. Ontdek eerst hoe je collega’s hier tegenaan kijken. Gebruik je jouw zakelijke netwerk ook privé, pas je privacy instellingen dan aan. Je kunt groepen aanmaken met verschillende rechten. Zo kan je instellen dat collega’s geen privéfoto’s en berichten zien.

5. Bedrijven liken

Steeds vaker plaatsen bedrijven hun vacatures ook op Facebook. Wij ook. Meld je aan bij groepen of pagina’s van bedrijven waar je graag zou willen werken. Zo blijf je op de hoogte van de vacatures en de ontwikkelingen in het bedrijf.

Blijf vooral alle leuke belevenissen delen want ik lees ze zo graag!

Benieuwd wat wij doen op facebook? Volg onze pagina.


www.fintreeacademy.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.